Ciasto drożdżowe, zawsze jest u mnie mile widziane. Tym bardziej,
teraz kiedy jest dostęp do świeżych owoców. Zrobiłam z truskawkami,
bo chcę je wykorzystać póki są, a niestety są za krótko. Chyba się ze mną zgodzicie.
Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło u mnie drożdżówki w sezonie truskawkowym.
Przepis na to ciasto, bardzo lubię. Wystarczy wyrobić robotem, mikserem, lub ręcznie.
Jak kto chce. Po wyrobieniu, od razu można przełożyć ciasto na blaszkę i tam sobie
wyrasta. Szybko, a pysznie :)
Składniki na ciasto:
500 g. mąki
50 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
Kruszonka:
50 g. masła
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
truskawki, lub inne owoce
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać.
Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W misce, ubić jajka z resztą cukru. Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy.
Wymieszać i wlać olej. Następnie wyrobić.
Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną
i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką.
Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
tak żeby powstała kruszonka.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
Następnie posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 40-45 minut.
Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami,
tak żeby powstała kruszonka.
Truskawki umyć i usunąć szypułki.
Kiedy ciasto wyrośnie, ułożyć na nim truskawki.
Następnie posypać kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz