Strony

wtorek, 21 maja 2019

Bułki pszenne na jogurcie.





Zrobiłam nowe bułeczki, na jogurcie. Natknęłam się na nie, przeglądając internet.
Od razu się nimi zainteresowałam, ponieważ zawsze mam w domu zapas jogurtu.
Robię go sama, zawsze kiedy się kończy, od razu robię następny. Już się uzależniłam,
tak jak od domowego pieczywa :) Przepis na jogurt znajdziecie tu.
Wracając do bułek, przejrzałam kilka przepisów i zrobiłam swoje.
Bułeczki są bardzo smaczne, pozostają miękkie, nawet na drugi dzień.


Składniki:
3,5 szklanki maki pszennej
25 g. drożdży
1 łyżeczka miodu
3/4 szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Do ciepłej wody dodać miód, wymieszać, żeby się rozpuścił. Dodać drożdże,
wymieszać i odstawić na 15 minut.
Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać zaczyn drożdżowy, jogurt i olej.
Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką.
Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia.


Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części.


Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem,
lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż.


Zostawić na blaszce na 20 minut, do napuszenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 25 minut.





2 komentarze: