i chciałam go jakoś wykorzystać. Dodałam go do zmielonej piersi kurczaka, a żeby
nie było nudno, dołożyłam jeszcze utarta marchewkę. Do tego sos pomidorowy
i powstał pyszny obiad. Kiedyś, dawno temu, kiedy mój synuś był mały, robiłam
podobne pulpety, tyle, że z mięsa wieprzowego. Pamiętam, że bardzo je lubił.
Myślę, że Wasze dzieci, też je polubią :)
Składniki:
Na pulpety:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki ugotowanego ryżu
1 nie duża marchewka
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia pulpetów
Na sos:
500 ml przecieru pomidorowego ( miałam swojski)
1 szklanka bulionu
sól, pieprz, bazylia suszona
Wykonanie:
Piersi zmielić. Dodać ryż i utartą na drobnych oczkach marchewkę.
Dodać przyprawy i wymieszać. Formować małe pulpety i obtaczać w bułce tartej.
W garnku zagotować bulion i przecier pomidorowy, doprawić do smaku.
Do gotującego sosu, wrzucić usmażone pulpety. Gotować na małym gazie,
około 15 minut. Sos można zagęścić nie wielką ilością mąki, wymieszanej z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz