Jak dobrze, że należę do grup kulinarnych. Ta zapiekanka jest efektem zadania
w jednej z nich. Miało być danie z ziemniakami, pieczarkami i cebulą, od siebie
można było dodać jeszcze dwa składniki. Nie wliczając przypraw i tłuszczu
do smażenia. Ja dodałam pierś z kurczaka i ser żółty. Powstała całkiem smaczna
zapiekanka:) Ta porcja wystarczy dla czterech osób. Nas jest troje i sporo zostało.
Spokojnie najadłaby się jeszcze jedna osoba.
Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.
Składniki:
7-8 średnich ziemniaków
2 cebule
500 g. pieczarek
2 pojedyncze piersi kurczaka
200 g. sera żółtego
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany)
olej do smażenia
trochę masła do smażenia
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym.
Odstawić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Usmażyć w głębokim oleju.
Cebulę pokroić w pióra, podsmażyć na maśle. dodać pieczarki pokrojone w plastry.
Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć jeszcze chwilę.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone ziemniaki.
Na ziemniaki wyłożyć pieczarki z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz