Surówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska.
Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki.
Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską, bo wystarczy do niej dodać warzywa jakie
chcemy, lub jakie akurat mamy i pyszny dodatek do obiadu gotowy.
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki kukurydzy
kilka rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka łyżek oleju
Wykonanie:
Kapustę i szczypiorek pokroić i wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę
i rzodkiewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać i ostawić na pół godziny do przegryzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz