Pomyślałam, dlaczego by nie zrobić bułek, skoro chleb jest taki pyszny.
Wymyśliłam i zrobiłam :) Okazuje się, że wcale się nie pomyliłam.
Bułki są naprawdę smaczne. Pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień.
Mojej rodzinie bardzo smakowały, robiłam już drugi raz w tym tygodniu.
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
3,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta
1/2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki płatków owsianych ( użyłam płatków Polskie Młyny)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
płatki owsiane do posypania bułek
Wykonanie:
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki płatków owsianych.
Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie wlać do miski ciepłą wodę. Dosypać mąkę pszenna i owsianą oraz sól.
Wsypać 2 łyżki płatków owsianych i dolać olej. Wyrobić mikserem z hakami.
Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypana mąką. Jeszcze raz delikatnie
zagnieść. Uformować wałek i podzielić na 8 części.
Z każdej części uformować okrągła bułkę. Gotowe bułki układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać
płatkami owsianymi. Tępą stroną noża naciąć bułki na krzyż.
Zostawić na 10 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni 10 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10-15 minut. Do zarumienienia.
Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :) Debiut w tym temacie:) Zachciało mi się bułeczki a mężuś nie kupił,bo nie było zwykłych więc sama ogarniam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, swojskie pieczywo jest najlepsze. Ja już się uzależniłam od domowego pieczywa :) Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńDziękuję! Wyszły przepyszne! Już tylko kilka zostało jak obdzieliłam rodzinkę :D Bardzo prawdopodobne, że ani jedna na jutro nie zostanie:D na Facebooku polecać Pani przepis. Jedyne co zmieniłam to dwie dodatkowe łyżki płatków zamiast mąki owsianej.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że bułki smakowały. Dziękuję za komentarz :)
Usuń