Strony

czwartek, 4 października 2018

Domowe hot dogi.




Parówki zawinięte w ciasto drożdżowe i upieczone w piekarniku.
Dawno ich nie robiłam. Ostatnio synowi się przypomniało i były na kolację.
Kiedyś robiłam dość często, a później jakoś o nich zapomniałam.
Mięciutkie i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na drugi dzień odgrzewane
też są bardzo smaczne. Przepis jest prosty więc z łatwością je przygotujecie.
Myślę, że przypadną do gustu szczególnie dzieciom :)
Podaję składniki na 4 sztuki.


Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody z mlekiem ( pół na pół)
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
4 parówki
4 plastry sera żółtego
keczup
olej do posmarowania hot dogów

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem, dodać cukier.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać zaczyn i na końcu olej.
Wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Uformować kulę, przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę, uformować wałek
i podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować na podłużny placek, trochę dłuższy od parówki.


Na każdym placku ułożyć zwinięty plaster sera, polać delikatnie keczupem
i ułożyć parówkę.


Krótsze boki zwinąć do środka na parówkę, następnie od dłuższego boku
zwinąć w rulon.



Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu i posmarować
delikatnie olejem. Zostawić na około 15-20 minut, żeby podrosły.


Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 20 minut. Do zrumienienia.







2 komentarze: