Strony

poniedziałek, 29 października 2018

Babka kokosowa.




Niedzielę zawsze spędzamy rodzinnie, dlatego nie może zabraknąć ciasta do kawy :)
Tym razem do niedzielnej kawki zrobiłam babkę kokosową.
Jest to babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą
jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła.
Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna i wilgotna. Jest też prosta i szybka
w przygotowaniu. Nie trzeba nawet białek ubijać osobno, wszystko robimy w jednej
misce. Po prostu po kolei dodajemy składniki i miksujemy.


Składniki:
2/3 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka wiórek kokosowych

Polewa:
60 g. śmietanki 30 %
30 g. czekolady mlecznej 
30 g. czekolady gorzkiej 

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
Margarynę zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku
i cały czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać
jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać żeby wiórki połączyły
się z ciastem.


Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godzinę.
Moja babka piekła się dokładnie 55 minut.


Przygotować polewę. 
Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę.  
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.

Wystudzoną babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.






Babka w Waszym wykonaniu :)




2 komentarze: