Strony

wtorek, 1 maja 2018

Murzynek z polewą czekoladową.





Bardzo stary przepis, ale bardzo dobry przepis :) Wilgotny mięciutki murzynek.
Na bazie tego przepisu robiłam ciasto z coca-colą. Ten przepis też nie znacznie
różni się od oryginału :) W tej wersji jest bardziej wilgotny i miękki.
Pozostaje też dłużej świeży.


Składniki:
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek mleka
5 jajek
1 i 1/2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki powideł śliwkowych

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g.)
25 g. masła
3 łyżki śmietanki 30 %


Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao i mleko roztopić w rondelku.
Zagotować i odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać żółtka i powidła. Zmiksować.
Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Zmiksować na najniższych
obrotach miksera. Przemieszać dodatkowo łyżką, żeby ciasto z dna miski ładnie
się połączyło.
Gotowe ciasto wylać do tortownicy, posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.


Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.


Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Czekoladę pokruszyć do rondelka, dodać masło i śmietankę. Mieszać aż składniki
się połączą i polewa będzie gładka.


Gorącą polewę wylać na ciasto.
Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wiórkami kokosowymi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz