Strony

piątek, 20 kwietnia 2018

Mięciutkie biszkoptowe ciasteczka z marmoladą.





Mięciutkie ciasteczka biszkoptowe przełożone marmolada. Niby nic specjalnego,
ale przyjemnie się je zajada :) Do kawusi lub herbatki pasują idealnie :)
Powstały przez przypadek, ale dobrze się stało. Na pewno jeszcze je powtórzę :)


Składniki:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubić z cukrem, dodać przesiane mąki. Zmiksować, dodać 2-3 łyżki piany
z białek. Ponownie zmiksować. Dodać resztę piany i wymieszać łyżką do połączenia
składników.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - 20 minut.

Kiedy ciasto lekko przestygnie ściągnąć z blaszki.
Wierzchnią stroną ułożyć na ściereczce i delikatnie oderwać papier.
Następnie znów obrócić i foremką do ciastek wykrawać koła.



Jedno ciastko smarować marmoladą i przykładać drugim ciastkiem.


Z tej porcji składników wyszło mi 16 ciasteczek.


1 komentarz: