Strony

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Likier krówkowy.




Postanowiłam wzbogacić blog o napoje alkoholowe. Do tej pory nie było jeszcze
żadnego przepisu na alkohol. Czasami robię domowe nalewki lub likiery i sama
nie wiem dlaczego żadnego z nich nie ma jeszcze na blogu. Od teraz to się
zmieni. Jako pierwszy, mój ulubiony likier krówkowy :)
Robi się go szybko i smakuje naprawdę wybornie :)


Składniki:
250 ml. śmietanki 30 %
1 puszka masy krówkowej (400 g. )
250 ml. wódki

Wykonanie:
Śmietankę lekko podgrzać, gdy będzie lekko ciepła dodawać po łyżce masę krówkową
cały czas mieszając. Mieszać aż masa całkowicie się rozpuści. Trzeba uważać,
żeby masa się nie zagotowała.


Kiedy masa będzie gotowa, zostawić ją do wystudzenia.

Do letniej masy wlać wódkę i dobrze wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło.

Gotowy likier przelać do butelki lub karafki. Przechowywać w lodówce.



Jeśli nie macie masy krówkowej, wystarczy w śmietance rozpuścić około 500 g. krówek.
Zajmuje to trochę więcej czasu.
Ja osobiście wolę ten likier z masą krówkową, ponieważ z cukierkami jest dla mnie
trochę za słodki.

3 komentarze:

  1. Super przepis. Napewno wypróbuję. Ile czasu można przechowywać taki likier w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do momentu aż nie zniknie��

    OdpowiedzUsuń