Strony

poniedziałek, 26 marca 2018

Biszkopt z masą straciatella.






Biszkopt kakaowy przełożony delikatną masą ze śmietanki i galaretki, z kawałkami
czekolady. Smakuje całkiem nie źle :) Zrobiłam dla męża na urodziny.
Przepis dodaję z opóźnieniem bo coś ostatnio nie jestem zorganizowana :)
Pewnie dlatego, że jestem już w świątecznym transie :)
Wczoraj nastawiłam zakwas na biały barszcz, też trochę z opóźnieniem, ale
ważne, że już się kisi. Barszcz będę gotować w sobotę, więc zdąży się zakisić.
Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Składniki na masę:
500 ml. śmietanki 30 %
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka wody
100 g gorzkiej czekolady

Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier. Dodać żółtka, dalej ubijać.
W osobnej miseczce wymieszać mąki z proszkiem i kakao. Przesiać do jajek
i zmiksować chwilkę mikserem na najniższych obrotach, tak żeby składniki się połączyły.
Wymieszać jeszcze raz łyżką, bo mikser czasem na dnie dobrze nie wymiesza.

Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 25 minut.

Masa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Czekoladę pokroić ostrym nożem na wiórki.


Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę, cały czas ubijając dolewać tężejącą
galaretkę. Kiedy masa będzie gotowa wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką.

Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jedną część wyłożyć masę.


Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas
przygotowania polewy.

Polewa:
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, zaczynając od czekolady
połamanej na kawałki, następnie dodać masło i śmietankę. Na koniec
łyżeczkę kakao. Cały czas mieszać, żeby składniki ładnie się połączyły.

Gotową polewą udekorować ciasto.


Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz