Strony

środa, 24 stycznia 2018

Bułki pszenne ze słonecznikiem.





Dziś mam dla Was pyszne, mięciutkie bułeczki ze słonecznikiem.
Zachciało mi się i oto są :) Czasem trzeba spełniać swoje zachcianki :)
"Czasem" w moim tłumaczeniu znaczy codziennie :)
Tak czy siak bułki są bardzo smaczne i proste w wykonaniu, dlatego wrzucam przepis.
Nie trzeba ich nawet specjalnie formować, tylko pokroić i na blaszkę.
Potem zostaje już tylko się zajadać.


Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
3-4 łyżki slonecznika
4 łyżki oleju

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i odstawić, żeby zaczęły pracować.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, siemię i słonecznik.Wymieszać.
Wlać drożdże z mlekiem, ciepłą wodę i na końcu olej.
Wszystko wymieszać, a następnie wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam
mikserem z hakami.
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinkę do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przełożyć na stolnicę wysypaną mąką.
Uformować wałek, następnie lekko go spłaszczyć.


Podzielić na 9 części. Wyjdą nam prostokąty.
Można je jeszcze delikatnie uformować rękoma.




Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Posmarować mlekiem i posypać słonecznikiem. Słonecznik delikatnie docisnąć.


Tak przygotowane bułki zostawić na 15-20 minut żeby podrosły.

Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, 20 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz