Strony

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zakwas na barszcz czerwony.



To już prawie ostatni dzwonek na przygotowanie zakwasu na wigilijny barszcz.
Jeśli nigdy tego nie robiliście, to bardzo Was zachęcam.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a barszcz z niego przyrządzony smakuje
wyjątkowo. Jeśli raz zrobicie, to podejrzewam, że będziecie robić go już zawsze.
Ja swój pierwszy zakwas przygotowałam kilka lat temu i od tej pory
nie wyobrażam sobie bez niego świąt.
Podam proporcję na 3,5 litrowy słój, bo w takim robiłam swój zakwas.



Składniki:
6 dużych buraków
7 ząbków czosnku
6 liści laurowych
6 kulek jałowca
2 litry wody
2 łyżki soli

Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować
cały słoik, moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.)
Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca.
Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki. Zakręcić słoik i zostawić
na 7-9 dni.


Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę.
Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz