Strony

czwartek, 9 listopada 2017

Brokuły zapiekane z serem feta.




Brokuły i ser feta do tej pory łączyłam na zimno, w sałatce.
Tym razem postanowiłam wypróbować ten duet na ciepło.
Uwielbiam brokuły pod każdą postacią, więc miałam pewność, że będzie
mi smakowało.


Składniki:
1 brokuł
150 g. sera feta
100 g. żółtego sera

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2- 3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.

Wykonanie:
Brokuły podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej osolonej wody.
Gotować kilka minut. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Ser feta pokroić w kostkę i wrzucić na brokuły, na to polać sos czosnkowy.
Na wierzch  utrzeć ser żółty.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.



2 komentarze: