Zwykłe ciasto z galaretką i świeżymi owocami. Nie jest to biszkopt, a raczej
ciasto babkowe. Przepis ze starego zeszytu.
Nam smakowało. Spróbujecie?
Zachęcam, bo teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.
Składniki:
200 g. margaryny
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie brzoskwinie, banany i winogrona )
2 galaretki ( u mnie winogronowa , przezroczysta )
Wykonanie:
Margarynę utrzeć mikserem dodając cukier. Następnie wbijać po jednym jajku
cały czas miksując. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować
żeby składniki dokładnie się połączyły.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką
tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 35-40 minut.
Do suchego patyczka.
Na wystudzonym cieście poukładać obrane i pokrojone owoce.
Zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin.
smakowite:)
OdpowiedzUsuń