Dziś mam dla Was pomysł na obiad. Roladki schabowe z kabanosem, cebulą
i ogórkiem kiszonym. Wypróbujcie może Wam posmakują :)
Składniki:
Ładny kawałek schabu (ja miałam 800 g.)
1-2 cebule
2-3 kabanosy
2 ogórki kiszone
musztarda
trochę oleju do smażenia
1 ząbek czosnku
Do zalania mięsa:
2 i 1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka wegety
trochę soli, trochę pieprzu
Wykonanie:
Schab pokroić na plastry i dość mocno rozbić. Każdy plaster posmarować musztardą,
następnie ułożyć na nim kawałek kabanosa, kawałek cebuli i 1/4 ogórka.
Mięso zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
Tak przygotowane rolady obsmażyć na nie wielkiej ilości oleju.
Cebulę która zostanie pokroić w pióra, czosnek w drobną kostkę.
Podsmażyć razem z mięsem.
W czasie kiedy roladki się smażą mamy chwilę na przygotowanie zalewy
w której będą się dusiły.
Do rondelka wsypać wszystkie przyprawy, dodać musztardę i gorącą wodę.
Wymieszać i zalać podsmażone rolady.
Dusić pod przykryciem 1 godzinę i 20 minut.
Powstały sos można zagęścić mąką.( 1 łyżeczkę maki rozmieszać z niewielką
ilością zimnej wody i wlać do gorącego sosu, cały czas mieszając żeby nie zrobiły
się grudki).
Z tej porcji wyszło mi 7 rolad.