Strony

piątek, 9 czerwca 2017

Pasztet drobiowy w słoiku.



Kochani, już wcześniej proponowałam Wam pasztet drobiowy, ale
pieczony. Tym razem zachęcam do wypróbowania pasztetu gotowanego
w słoiczkach. Bardzo fajnie rozsmarowuje się na chlebie. Jest pyszny
i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom.
Myślę,że im posmakuje:)
Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu.


Składniki:
600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości)
100 g. wątróbki drobiowej
100 ml śmietanki 30%
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 cebula ugotowana lub podsmażona
1 ząbek czosnku
1/2 ugotowanej marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek


Wykonanie:
Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody.
Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić.
Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając.
Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać
zimną wodą do 3/4  wysokości słoików.
Gotować godzinę od zagotowania się wody. Następnie wystudzić.
Tak samo gotować na drugi dzień.Wtedy pasztet może dość długo stać w lodówce
bez obawy, że się popsuje.




Do tego pasztetu polecam chlebek owsiany, który również znajdziecie na blogu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz