Strony

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Kremówka w biszkopcie.




Ciasto dla tych, którzy nie liczą kalorii :)
Ja ostatnio przytyłam 2 kilo, ale co tam, kremóweczkę zjadłam.
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, dlatego Wam tez polecam.
Delikatny biszkopcik i pyszna budyniowo- śmietanowa masa.
Kto się skusi?


Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem
na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.

Składniki na krem:
1/2 litra mleka + 1/2 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 kostka masła
1 łyżka wódki
330 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i obie mąki.
Resztę mleka zagotować razem z cukrem.
Do gotującego mleka wlać zawartość szklanki, cały czas mieszając, tak
żeby powstał budyń. Pozostawić do wystudzenia.
Przemieszać co jakiś czas, żeby nie zrobiła się skorupa.
Masło utrzeć, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały
czas miksując. Na koniec dodać łyżkę wódki i ponownie zmiksować.
W osobnej misce ubić śmietankę.
Do masy budyniowej dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach
do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć przygotowaną masą.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Gotową kremówkę wstawić na kilka godzin do lodówki.






1 komentarz: