Strony

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pasztet drobiowy.




Czasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet.
Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :)



Składniki:
850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości)
150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu)
1/2 małej marchewki z rosołu
1/2 małej pietruszki z rosołu
1 cebula z rosołu
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
sól, pieprz, oregano
2 jajka (osobno żółtka i białka)
1 bułka

Wykonanie:
Wątróbkę ugotować w rosole lub w wodzie.
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso,wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce.
Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze dwa razy.
Dodać żółtka, przyprawy i wymieszać ręką. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać trochę rosołu. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz