Strony

niedziela, 14 grudnia 2025

Ciasto czekoladowe pachnące piernikiem



Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika. Pyszne, mięciutkie, pachnące świętami. Dodałam też trochę suszonych śliwek. Myślę, że gdybyście mieli mało czasu przed świętami, to akurat to ciasto byłoby świetnym rozwiązaniem. Robi się dosłownie w kilkanaście minut i zawsze się udaje.

Składniki:

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki pszennej 

1/2 szklanki oleju

3 łyżki powideł śliwkowych 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3 jajka

2 łyżki kakao

1 pełna łyżka przyprawy do piernika 

100 g. suszonych śliwek


Polewa:

1 tabliczka czekolady mlecznej 

4 łyżki śmietanki 30%


Wykonanie:

Suszone śliwki pokroić na małe kawałki.

Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej.

Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką.

Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i przyprawę do piernika.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (32x23).

Na wierzch wyłożyć kawałki śliwek, lekko wcisnąć.



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

180 stopni, piec 40-45 minut. 


Wystudzone ciasto udekorować polewą.

Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,

aż powstanie gładka polewa. 







3 komentarze:

  1. Świetna propozycja, można powiedzieć że to taki piernik na ostatnią chwilę. Mam podobny pomysł w swoich przepisach. Udanego tygodnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z braku czasu, można zrobić na święta i udawać, że to piernik :) Buziaki :)

      Usuń
  2. Takie ciasta są najlepsze i takie przepisy lubię najbardziej:) jest czekoladowe, jest piernikowe i jeszcze kwaskowe śliwki ...mniammm
    Wyrośnięte i puszyste i wychodzi całkiem spora blaszka. Super!
    Pozdrawiam cieplutko i ściskam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń