Strony

środa, 26 czerwca 2024

Sałatka makaronowa z salami.

 


Dziś sałatka, tak zwana śmieciówka :) Mąż ugotował za dużo makaronu
do rosołu, a ja oczywiście chętnie go wykorzystałam:) Dodałam kilka
składników i sałatka gotowa. Właśnie za to lubię sałatki.
Otwieram lodówkę i to co zalega zamieniam w sałatkę.
Za każdym razem może być inna, ale zawsze pyszna. 
Sprawdźcie jakie składniki dodałam tym razem.

Składniki:

100 g. salami 

270 g. ugotowanego makaronu nitki

3 jajka ugotowane na twardo 

1/4 papryki pomarańczowej

1 papryka czerwona 

3 większe ogórki kiszone

1/2 czerwonej cebuli 

1/2 puszki kukurydzy 

2 łyżki jogurtu greckiego 

3 łyżki majonezu 

sól, pieprz 


Wykonanie:

Makaron przełożyć do miski, salami, jajka i warzywa pokroić w kostkę,

kukurydzę odcedzić. Wszystko dodać do miski z makaronem.

Na koniec dodać jogurt, majonez, sól i pieprz. 

Wszystko razem wymieszać. 

Sałatkę schłodzić w lodówce. 








środa, 19 czerwca 2024

Tarta rustykalna z truskawkami.

 


Tarta rustykalna, to jest coś, co bardzo lubię. Lubię jeść i lubię robić,
bo robi się ją szybko i nie trzeba się zbytnio przykładać do jej wyglądu.
Choć nie jest idealna, to i tak ładnie się prezentuje. Nie trzeba mieć
nawet formy do tarty, wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi do środka.
Zapraszam po przepis.

Składniki:

200 g. mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania 

50 g. cukru pudru

100 g. masła

1 jajko


Nadzienie:

350 g. truskawek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżka cukru pudru


Dodatkowo:

cukier puder do posypania tarty 


Wykonanie:

Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło

i posiekać wszystko nożem. 

Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 

Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 


Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć

ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce. 



Truskawki umyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na połówki,

lub ćwiartki. Następnie przełożyć je do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną

i cukier puder. Delikatnie wymieszać.


Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia ułożony na stolnicy.

Rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką (wałkujemy na papierze

ponieważ będzie nam łatwiej przenieść tartę na blaszkę).



Na rozwałkowane ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki,
tak żeby brzegi na kilka centymetrów pozostały wolne.


Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka, jeśli się rozerwie to nie szkodzi,
po upieczeniu i tak będzie pyszne :)


Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni
i piec około 40 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





piątek, 14 czerwca 2024

Sałatka z brokułem i oliwkami.

 


Pyszna sałatka z kilku składników. Idealna na kolację, lub przekąskę.

Możecie zamknąć ją w pudełku i zabrać do pracy. Świetnie też sprawdzi się

na imprezowym stole. Jeśli lubicie brokuły i oliwki to koniecznie

musicie spróbować. Przygotujecie ją szybko, bo to tylko kilka składników.


Składniki:

1 brokuł 

100 g. oliwek (ważyłam po odsączeniu)

150 g. małych pomidorków 

150 g. sera feta


Sos:

1 ząbek czosnku 

2 czubate łyżki jogurtu greckiego 

3 czubate łyżki majonezu 

sól, pieprz 


Dodatkowo:

Szczypiorek do dekoracji 


Wykonanie:

Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować.

Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki.  

Oliwki odsączyć i pokroić na połówki. 

Małe pomidorki pokroić na ćwiartki, ser pokroić w kostkę. 

Wszystko przełożyć do miski. 



W osobnym naczyniu przygotować sos. 

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać.

Gotowy sos przelać do miski z warzywami. Wymieszać.

Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem. 

Sałatkę udekorować szczypiorkiem.






czwartek, 6 czerwca 2024

Sernik na zimno z posypką czekoladową.




Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający
za sprawą galaretek cytrynowych. Przygotujcie go szybko i co ważne w upalne dni,
bez włączania piekarnika. 

Nie robiłam zdjęć z etapów przygotowania, bo nie planowałam dodawać przepisu

na blog, ale kiedy sernik zaczął tak szybko znikać stwierdziłam, że jednak

muszę mieć go na blogu :) Zdążyłam uchwycić ostatnie kawałki. 

Piekłam w tortownicy 25 cm.


Na spód:

Okrągłe biszkopty (pół opakowania)

Masa serowa:

1 kg. dobrego jakościowo sera w wiaderku 

330 g. śmietanki 30 %

3 czubate łyżki cukru pudru 

2 galaretki cytrynowe 

1,5 szklanki gorącej wody 

Dodatkowo:

kilka kostek czekolady mlecznej 


Wykonanie:

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.


Dno tortownicy (25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na papierze ułożyć biszkopty. 


Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i zostawić do wystudzenia.

Kiedy wystygną możemy zająć się serem. 


Ser przełożyć do miski. Śmietankę ubić (nie musi być całkiem gęsta) i dodać ją do sera.

Wsypać cukier puder i wszystko razem zmiksować na niskich obrotach miksera,

jeśli wolicie bardziej słodkie, można dodać więcej cukru.

Na koniec powoli wlewać lekko tężejącą galaretkę, cały czas miksując. 

Masę serową delikatnie wyłożyć na wcześniej przygotowane biszkopty.

Na początku najlepiej wykładać masę delikatnie łyżką, żeby biszkopty

się nie przesunęły, dopiero później wyłożyć resztę masy, 

wyrównać powierzchnię i posypać utartą czekoladą.
 

Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.