Strony

wtorek, 28 marca 2023

Cytryna z pomarańczą do herbaty.

 


Cytryna z pomarańczą, przygotowane w ten sposób są idealne do herbaty 
nie tylko zimą, ale przez cały rok. Dodatkowo wytwarza się pyszny syrop, 
który również dolewam do herbaty. Używam nie tylko do zwykłej herbaty, 
ale też do zielonej, owocowej, do ziół i do wody. Zawsze mam w lodówce. 


Składniki:
1 pomarańcza
1 cytryna
cukier

Wykonanie:
Cytrynę i pomarańczę dobrze wyczyścić. 
Ja wkładam do wody z dodatkiem octu na 2-3 minuty. 
Następnie myję w ciepłej wodzie. 

Po umyciu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 
Tak przygotowane owoce pokroić w plastry. 
Do wyparzonego słoika układamy plaster pomarańczy, zasypujemy 
łyżeczką cukru, następnie plaster cytryny i zasypujemy cukrem. 
Tak postępujemy, aż ułożymy wszystkie plastry. 
Zakręcamy słoik. Przechowujemy w lodówce. 



sobota, 25 marca 2023

Prosty tort śmietankowy.

 


Prosty torcik z kremem śmietanowym. Blaty nasączyłam kawą, co dało fajny posmak. 
Oczywiście jeśli nie lubicie smaku kawy, możecie nasączyć blaty wodą 
z cukrem i cytryną. Torcik jest naprawdę prosty. 
Myślę, że nawet jeśli nigdy nie robiliście tortu, to z tym sobie poradzicie. 
Dekoracja też jest prosta, ponieważ mistrzem dekoracji nie jestem ;) 
Sprawdźcie przepis. 


Biszkopt 20 cm.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao 

Krem:
500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)

Nasączenie:
1/2 szklanki gorącej wody
2 pełne łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru 

Drip czekoladowy (polewa):
20 g. czekolady gorzkiej
20 g. czekolady mlecznej
30 g. śmietanki 30 %

Dodatkowo:
kakao gorzkie 
dowolne czekoladki do dekoracji 
posypka, perełki cukrowe 

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier 
cały czas ubijając. 
W kolejnym kroku dodać żółtka, dalej ubijać. 


Obie mąki i proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej misce. 
Przesiać stopniowo przez sitko do ubitych jajek. 


Wymieszać łyżką delikatnie, ale dokładnie, tak żeby na spodzie nie została mąka. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie 
papierem do pieczenia. Użyłam obręczy 20 cm. 


Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni 
i piec 40 minut. Do suchego patyczka. 
Po upieczeniu uderzyć tortownicą delikatnie o blat, dwa, lub trzy razy. 
Najlepiej położyć na blacie ręcznik, żeby go nie uszkodzić. 

Biszkopt zostawić do wystudzenia. 


Kiedy wystygnie oddzielić go delikatnie nożem od rantu. 
Przewrócić go do góry dnem, żeby mieć równą powierzchnię na górze. 
Następnie przekroić biszkopt na 3 blaty. 


Kawę i cukier rozpuścić w gorącej wodzie, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Przygotować krem.
Śmietanka i serek powinny być mocno schłodzone. 
Do miski wlać śmietankę i dodać serek mascarpone. 
Zmiksować najpierw na niższych obrotach miksera żeby śmietanka nie chlapała, 
jak zacznie gęstnieć zwiększyć obroty. Dodać też cukier waniliowy. 
Ubijać, aż krem zrobi się gęsty. 


Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą. Wyłożyć cześć kremu śmietankowego. 



Przykryć drugim blatem. Blat nasączyć kawą, następnie wyłożyć kolejną 
cześć kremu. Przykryć trzecim blatem. Ściągnąć rant. 


Pozostały krem wyłożyć na wierzch i boki tortu. Wyrównać powierzchnię.


Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Po tym czasie można dekorować. 
Wierzch tortu posypać gorzkim kakao (przez sitko).

Śmietankę podgrzać dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada 
się rozpuści. Jeśli polewa będzie za gęsta, można dolać odrobinę śmietanki. 
Tak przygotowany drip wystudzić. Następnie wykładać małą łyżeczką na zimny tort. 
Trzeba to robić delikatnie, kontrolując spływ czekolady. 
Na mokrą czekoladę można przykleić ozdoby czekoladowe. 
Tort ponownie schłodzić w lodówce. 




















poniedziałek, 20 marca 2023

Siekane kotlety rybne.

 


Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siekanej. 
Coś pysznego. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. 
Idealne na piątkowy obiad. Podane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, 
smakują najlepiej. Mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych obiadów. 
Zrobiłam kotleciki z miruny, ale można je przygotować z dowolnej ryby. 
Ryba powinna być bez skóry i ości. 
Z podanych składników zrobiłam 5 kotlecików. 


Składniki:
350 g. filetów rybnych (miałam mirunę)
1,5 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka majonezu 
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1/3 łyżeczki soli
na czubku łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
olej do smażenia 

Wykonanie:
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, a następnie posiekać. 
Przełożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą majonez, koperek, 
szczypiorek, sól i pieprz. 


Wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem. 
Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. 
Zrobiłam z tej porcji 5 średnich kotletów. 


Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju ,na niewielkim gazie 
z obu stron na złoty kolor. 








środa, 15 marca 2023

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem.

 


Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. 
Zawsze mam w zamrażalniku zapas, bo można z niej przygotować szybki obiad 
i to na wiele sposobów. Tym razem pokrojona w kostkę w sosie śmietanowym 
ze szpinakiem. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu i ziemniaków. 
Podałam z ryżem, a Ty? Z czym podasz? 


Składniki:
2 większe piersi z kurczaka
100 g. szpinaku świeżego
kawałek pora, (biała cześć) miałam 70 g.
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietanki 30 %
3/4 szklanki bulionu 
50 g. serka topionego
sól, pieprz
czosnek granulowany

Dodatkowo:
olej do smażenia 

Wykonanie:
Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
Odstawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. 
Wrzucić mięso i obsmażyć często mieszając.


Usmażone mięso przełożyć do innego naczynia. 

Na patelnię dolać trochę oleju i wyłożyć por pokrojony w półplasterki. 
Smażyć przez chwilę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. 
Dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę.


Smażyć jeszcze kilka sekund i wlać śmietankę, a następnie bulion. 
Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Gotować około 10 minut na wolnym gazie. 


Dodać szpinak, kiedy zmniejszy objętość, dodać pokrojony serek topiony. 


Co jakiś czas zamieszać, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dodać mięso. 


Gotować jeszcze 5 minut. 




Przepis w Waszym wykonaniu.





sobota, 11 marca 2023

Sernik wiedeński.

 


Sernik wiedeński to sernik przygotowany bez spodu, z dużą ilością jajek i z dobrej 
jakości twarogu. Jeśli chcecie użyć gotowego, zmielonego już sera to polecam 
Wieluń "Mój ulubiony" 
Sernik wiedeński można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię 
z polewą czekoladową. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kupowała 
taki sernik w naszej ulubionej cukierni. Był przepyszny.  


Składniki:
1 kg twarogu tłustego 
8 dużych jajek 
1 czubata szklanka cukru (moja szklanka 240 ml.)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
100 g. masła

Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
60 g. śmietanki 30 %

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. 

Twaróg zmielić dwa, lub trzy razy. 
Do zmielonego twarogu dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i masło. 
Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masło połączy się z serem. 


Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą puszystą masę. 
Można też ubić najpierw białka, stopniowo dosypując cukier, a na koniec dodać żółtka. 
Ja ubijałam całe jajka, trwało to ponad 10 minut. 



Masę jajeczną dodać do masy serowej w kilku partiach, za każdym razem 
mieszając łyżką do połączenia składników. 


Tortownicę (miałam 25 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, spód i boki. 
Najpierw wyłożyć spód dociskając obręczą, a następnie wyciąć jeden długi pasek, 
lub dwa krótsze i wyłożyć boki. 
Przed ułożeniem papieru na boki posmarować je delikatnie masłem żeby paski 
się przykleiły. Zrobiłam szersze paski żeby wystawały ponad tortownicę, na wszelki 
wypadek gdyby sernik za bardzo wyrósł podczas pieczenia. 


Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni 
i piec 1,5 godzimy. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik 
do przestudzenia. 


Kiedy sernik wystygnie udekorować go polewą. 

Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę. 
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 










wtorek, 7 marca 2023

Ciasto budyniowe z owocami.

 



Dziś mam dla Was przepis, na proste w przygotowaniu ciasto z dodatkiem budyniu. 
Można do niego użyć dowolnych owoców. 
Wierzch wystarczy posypać cukrem pudrem, to w najprostszej wersji, ale z polewą 
z białej czekolady smakuje obłędnie. 


Składniki:
5 jajek 
szczypta soli 
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy, lub śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła

Dodatkowo:
dowolne owoce (u mnie borówki)

Polewa:
1 tabliczka białej czekolady 
3 łyżki śmietanki 30 %

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na gęstą, puszystą masę. 
Ubijałam mikserem, 10 minut. 


Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń (proszek).


Wymieszać łyżką. Na koniec stopniowo wlewać roztopione masło i mieszać, 
aż wszystko ładnie się połączy. Można delikatnie zmiksować mikserem 
na najniższych obrotach, ale tylko chwilę. 


Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzch wyłożyć owoce. Dałam zamrożone borówki. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40-45 minut. 

Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, 
aż czekolada się rozpuści i powstanie polewa. 
Udekorować wystudzone ciasto.