Strony

wtorek, 15 listopada 2022

Ciasto z jabłkami i bezową pianką.

 


Kruche ciasto, prażone jabłka i delikatna pianka. Uwielbiam to ciasto i jem 
bez opamiętania. Na blogu jest też wersja z rabarbarem, jedna i druga przepyszna. 
Bardzo polecam. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach.  
Spróbujcie koniecznie. 
Piekłam w blaszce 34x24

Składniki:
200 g. masła
3 pełne łyżki cukru
250 g. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 żółtek (białka wbić do osobnej miski)

Jabłka:
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody 

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. 
Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka 
i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę.


Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. 


Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. 


Przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne. 
Pokroić i przełożyć do garnka, dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, 
także zróbcie według swojego gustu. U mnie 3 łyżki, było w sam raz. 
Można dodać kilka łyżek wody na początek, żeby jabłka się nie przypaliły. 
Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. 
W międzyczasie dodać cynamon. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do jabłek. 
Wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić, żeby trochę przestygły. 
Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto. 


Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. 
Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać 
mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły. 


Tak przygotowaną pianę, wyłożyć na jabłka. 


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut.  
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. 
Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. 
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę. 







4 komentarze: