Szybkie i proste ciasto, które zrobicie bez użycia miksera. 
Wystarczy do miski wsypać składniki suche, dodać składniki mokre, 
wymieszać i gotowe. Dodatkowo na wierzch wyłożyłam jagody. 
Ciasto można posypać cukrem pudrem. Polewa nie jest tu konieczna, 
ale jak dla mnie z polewą smakuje lepiej. 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody gazowanej
4 łyżki powideł (miałam czekośliwkę)
100 g. czekolady gorzkiej
jagody
Polewa:
50 g. czekolady mlecznej
50 g. śmietanki 30 %
Wykonanie:
Czekoladę posiekać nożem.
Składniki suche (mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon) wsypać do miski i wymieszać.
Następnie wbić jajka, wlać olej i wodę. Dodać powidła. 
Wszystko wymieszać łyżką. Wsypać posiekaną czekoladę i ponownie wymieszać. 
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. 
Na wierzch wyłożyć jagody. 
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
180 stopni i piec 60-65 minut. To już zależy od piekarnika. 
Kiedy ciasto wystygnie, przygotować polewę.
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Dodać czekoladę połamaną na kawałki. 
Mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Uważajcie żeby nie zagotować śmietanki. 
Tak przygotowaną polewą udekorować ciasto.
Przepis w Waszym wykonaniu.












Pychotka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń