Strony

wtorek, 14 maja 2019

Murzynek z nutellą.





Ostatnio w internecie, natknęłam się na murzynka z nutellą. Koniecznie musiałam
wypróbować. Oczywiście, wtrąciłam swoje trzy grosze :)
Ciasto, wyszło bardzo smaczne. Miękkie i wilgotne. Nutella dodaje, fajnego,
czekoladowego posmaku. Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację
z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje.
Piekłam w tortownicy 25 cm.


Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
4 łyżki nutelli
1/2 szklanki wody
4 jajka
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas
mieszając.


Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę.

Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Zmiksować, tylko chwile na najniższych obrotach miksera.

Ciasto przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tartą.


Piec w temperaturze 180 stopni, około 1 godzinę.


Po wystudzeniu ściąć górę ciasta.


Ścięte ciasto, pokruszyć.


Wierzch ciasta, polać odlaną wcześniej polewą.


Posypać, pokruszonym ciastem i lekko docisnąć.






4 komentarze: