Strony

poniedziałek, 30 lipca 2018

Koktajl brzoskwiniowo - bananowy





Odkąd zaczęłam robić jogurt naturalny, zawsze mam jego zapas w lodówce.
Przydaje się między innymi do takich koktajli.
Robię je dość często, tym bardziej teraz kiedy świeżych owoców jest pod dostatkiem.
Na upalne dni taki zimny koktajl jest rewelacyjny.

Składniki:
4 brzoskwinie
1 banan
200 ml. jogurtu naturalnego


Wykonanie:
Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do kielicha blendera.


Zblendować. Dodać jogurt i ponownie zblendować do połączenia składników.
Można dodatkowo schłodzić w lodówce.

 

Przelać do kielichów i pić na zdrowie :)

  

Z podanych składników wyszły mi dwie porcje, takie jak na zdjęciu.

czwartek, 26 lipca 2018

Kruche oponki.




Już od kilku dni chodziły za mną kruche ciastka, ale takie domowe. Przeważnie mam
zapas w puszce. Zawsze jak się kończą to piekę następne. Tym razem coś za długo
zwlekałam z tym pieczeniem, ale dziś już się wzięłam do roboty i mam :)
Nawet upał mi nie przeszkodził :)


Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
200 g. masła lub margaryny
1 jajko
1 żółtko ( białko zostawiamy)

Do posmarowania ciastek:
1 białko ( to które zostawiliśmy :))
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
cukier kryształ do posypania

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać.
Dodać masło lub margarynę, wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko i żółtko.
Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić
w zamrażalniku około 45 minut.


Po wyjęciu z zamrażalnika, wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować i wykrawać oponki, szklanką i kieliszkiem.


Gotowe oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować rozmieszanym białkiem z mlekiem i posypać cukrem.


Piec w temperaturze 180 stopni, 20 minut. Do lekkiego zrumienienia.












niedziela, 22 lipca 2018

Szarlotka z pianką na kruszonce.







Kruszonka, prażone jabłka, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka.
Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego.
Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej.
Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu
wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :)
Piekłam w tortownicy 24 cm.


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
200 g. masła lub margaryny
4 żółtka

Masa jabłkowa:
1 i 1/2 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy)
2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 pełna łyżka bułki tartej

Pianka:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obrać, wydrążyć środki i pokroić na nie duże kawałki.
Wrzucić na patelnie i chwilę podprażyć, co jakiś czas mieszając.
Dodać cukier i cukier waniliowy.
Kiedy będą już miękkie dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę podgrzewać.
Zdjąć z ognia i dodać bułkę tartą. Wymieszać i zostawić do przestudzenia.


W czasie kiedy jabłka stygną zrobić ciasto kruszonkowe.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, dodać pokrojone
masło. Rozetrzeć w palcach. Na koniec wbić żółtka, ponownie rozetrzeć w palcach tak
żeby powstały grudki.

 

Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć większą część
kruszonki, delikatnie ugnieść ręką.


Na kruszonkę wyłożyć masę jabłkową.


Pianę z białek ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania partiami dodawać
cukier. Na koniec dodać bardzo powoli łyżkę oleju i delikatnie wmieszać do piany.
Gotową pianę wyłożyć na jabłka.


Na wierzch delikatnie posypać pozostała kruszonkę.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 45minut.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.







czwartek, 19 lipca 2018

Domowy serek topiony.





Czasami robię taki domowy serek. Przeważnie doprawiony tylko solą i pieprzem.
Można go zrobić z różnymi dodatkami. Ze szczypiorkiem, czosnkiem, papryką, ziołami.
Jak kto lubi. My jednak najbardziej lubimy taki tradycyjny, bez dodatków.
Serek robi się bardzo prosto i szybko, a wiemy co jemy.
Uważajcie żeby nie wsypać za dużo sody, szczypta na prawdę wystarczy.
Ja kiedyś wsypałam za dużo bo wydawało mi się, że serek będzie lepszy.
Niestety, smak sody był wyczuwalny i serek był do niczego.

Składniki:
250 g. twarogu
szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka masła
1 żółtko
sól, pieprz

Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i  dodać sodę.
Odstawić na 1-2 godziny.


W rondelku roztopić masło, dodać twaróg. Cały czas mieszać aż ser się rozpuści
i nie będzie grudek. Doprawić solą i pieprzem.


Kiedy ser będzie gładki, bez grudek, zdjąć z palnika i dodać żółtko. Mieszać aż składniki
się połączą. Postawić na palnik i podgrzewać jeszcze minutkę, cały czas mieszając.


Gotowy serek przełożyć do pojemniczka.



wtorek, 17 lipca 2018

Ciemne ciasto z owocami i kruszonką.




W planach miałam inne ciasto, ale trochę zasiedziałam się na ogródku, więc
musiałam zrobić coś na szybko :)
To ciasto jest już na blogu, ale w jasnej wersji :) Tym razem trochę je urozmaiciłam
i muszę przyznać, że wygląda ciekawiej od oryginału :) Obie wersje są pyszne,
chociaż mojemu mężowi bardziej smakowało to ciemne. Tak się zajadał, że aż miło
było popatrzeć :)
Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm.


Składniki:
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki
2 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
3/4  szklanki mąki
1/2 szklanki cukru

Dodatkowo owoce (u mnie maliny)

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku.
Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie
zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.


Na wierzch ciasta wyłożyć umyte i osuszone owoce.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Margarynę, mąkę i cukier wsypać do miski, zagnieść żeby powstała kruszonka.


Po trzydziestu minutach wyciągnąć ciasto z piekarnika (piekarnika nie wyłączać).
Ciasto posypać kruszonką.


Wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze 15-20 minut.






czwartek, 12 lipca 2018

Surówka z sałaty lodowej.




Bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki. Sama nie wiem, dlaczego tak mało
jest ich na blogu. Może dlatego, że nie zawsze jest czas na robienie zdjęć.
Postaram się poprawić :)


Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 pęczek rzodkiewki
1/2 puszki kukurydzy
kilka pomidorków koktajlowych
cebulka dymka
olej
sok z cytryny (1-2 łyżki)
sól, pieprz

Wykonanie:
Sałatę przekroić na ćwiartki, a następnie w paski. Wrzucić do miski.
Rzodkiewki i pomidorki pokroić w ósemki, dodać do sałaty. Dorzucić pokrojoną
dymkę i odsączoną kukurydzę. Dodać olej i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać.






wtorek, 10 lipca 2018

Sernik na zimno na delicjach.


 

Pyszny sernik na zimno na delicjach, z dodatkiem mleka zagęszczonego.
Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Zawsze do sernika na zimno
dodawałam śmietanę kremówkę, tym razem postanowiłam spróbować jak wyjdzie
z mleczkiem zagęszczonym. Pomyślałam, że takie mleko też da się ubić więc powinno
pasować do sernika, Nie myliłam się, sernik wyszedł pyszny. Dodatkowo, dla
odmiany nie upiekłam spodu biszkoptowego, ale jako spodu użyłam ciastek
typu delicje. Wybrałam delicje wiśniowe, dlatego galaretka na serniku jest również
o smaku wiśniowym. Do tego borówki i całość smakowała obłędnie.
Sernik robiłam w tortownicy 24 cm.


Składniki:
1 duże opakowanie ciastek typu delicje około 300 g.
800 g sera na sernik ( użyłam Mój Ulubiony z Wielunia)
1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego
4 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
2 galaretki
3 szklanki gorącej wody
dowolne owoce

Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do stężenia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć delicje.
Najpierw całe, a w wolne miejsca które nam zostaną, pokrojone na mniejsze kawałki.


Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać tak długo, aż nie będzie grudek.
Zostawić do wystudzenia.
Ser wyłożyć do miski i dodać cukier puder. Dokładnie zmiksować.
W osobnej misce zmiksować dobrze schłodzone mleko zagęszczone.


Puszyste mleko dodawać partiami do sera, miksując na najniższych obrotach.
2- 3 łyżko masy serowej dodać do żelatyny i dobrze wymieszać.
Następnie żelatynę powoli przelać do masy serowej cały czas miksując.
Kiedy składniki dobrze się połączą, wylać masę na przygotowane delicje.


Na wierzch poukładać umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie sernik zalać tężejącą galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.






czwartek, 5 lipca 2018

Sałatka z brokułem i fetą.





Wczoraj naszła mnie ochota na taką sałatkę. Bardzo ją lubię, dlatego robię ją
dość często. Warzywa i sos czosnkowy to moje ulubione połączenie.
Dodatkowo warzywa są grubo pokrojone, więc robi się ją szybko.
Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie
takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze.


Składniki:
1 brokuł
1/2 opakowania sera feta (135 g.)
4 jajka
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
3 średnie ząbki czosnku
sól, pieprz


Wykonanie:
Jajka i brokuła ugotować. Wystudzony brokuł podzielić na małe różyczki.
Jajka i warzywa pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski.
Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę ser feta.

Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt.
Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i wlać do sałatki.
Wymieszać. Doprawić sola i pieprzem do smaku.






poniedziałek, 2 lipca 2018

Babka z czekoladą.



Dziś mam dla Was pyszną babkę. Delikatna i mięciutka z drobno pokrojona czekoladą
w środku. Ostatnio trochę się ochłodziło, było pochmurno, pogoda nas
nie rozpieszczała, więc na osłodę ukręciłam taką babeczkę.
No tak, każdy pretekst jest dobry :) Co ja poradzę, że uwielbiam słodkości :)

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
1 kostka roztopionej margaryny
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
cukier puder do posypania babki


Wykonanie:
Czekoladę drobno pokroić ostrym nożem. Margarynę roztopić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia
i olejek. Zmiksować. Na koniec powoli wlewać roztopioną margarynę cały czas miksując.
Kiedy składniki się połączą wsypać pokrojona czekoladę.


Wymieszać łyżką. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. Do suchego patyczka :)


Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.