Strony

piątek, 30 marca 2018

Drożdżówki z makiem.






Piekłam te bułki w zeszłą sobotę, ale nie mogłam się zebrać do napisania przepisu.
W końcu zasiadłam, więc napiszę :) Bułeczki są pyszne, mięciutkie rozpływające
się w ustach. Nawet po dwóch dniach są miękkie i dobre do jedzenia.
W prawdzie teraz wszyscy jesteśmy w przedświątecznym szaleństwie, ale myślę
że po świętach przepis może Wam się przydać.


Składniki:
1 kg. maki pszennej
1/2 szklanki cukru
70 g. drożdży
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 puszka maku
1 białko
1 łyżka bułki tartej
1 jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Cukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko.
Wymieszać i odstawić na 15 minut.


Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól.
Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać.
Białko ubić na sztywno i dodać do maku, delikatnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części.


Z każdej części uformować kulę. Trzy części odłożyć na bok i przykryć ściereczką.
Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć część maku pozostawiając
wolne brzegi.


Zawinąć ciasno w roladę, lekko spłaszczyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Po środku każdego kawałka zrobić wgłębienie tępą stroną noża.


Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta.
Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem.
Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut do zrumienienia.


Przestudzone bułeczki polukrowałam, ale nie jest to konieczne, bo bez lukru
też są pyszne.

Lukier:
Sok z połowy cytryny
5 kopiastych łyżek cukru pudru

Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za rzadki to dodać cukru, a jeśli za gęsty
to soku z cytryny lub wody.



wtorek, 27 marca 2018

Biała kiełbasa 2.





Biała kiełbasa po raz drugi. Robiona bardzo podobnie jak poprzednia, ale jest lepsza.
Jest zrobiona z innego rodzaju mięsa, ma trochę więcej majeranku i czosnku.
W sumie to nie wiele się różni, ale muszę zapisać, bo ta wersja smakuje mi bardziej
niż poprzednia :) Być może w tamtej było za dużo chudego mięsa
i przez to była mniej soczysta.
Jeśli ktoś planuje jeszcze zrobić to naprawdę polecam :)

Składniki:
500 g szynki
500 g. boczku
1 kg. karkówki
1,5 kg. łopatki
6-7 ząbków czosnku
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
4 łyżeczki majeranku
1 i 1/2 szklanki wody
jelita wieprzowe

Do parzenia:
4 litry wody
1 łyżeczka soli
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:
Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach,
a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek
roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę i dość długo wyrabiać.
Tak przygotowane mięso, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.


Jelita namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin.

Tulejkę od maszynki nasmarować delikatnie olejem. Nałożyć jelito i nadziewać
mięsem formując kiełbaski.


Parzenie:
Do dużego garnka wlać wodę, dodać przyprawy i zagotować.
Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski, parzyć pod przykryciem 5 minut.
Tak parzyłam połowę kiełbasek.

Drugą połowę parzyłam tak, żeby nie były surowe. Parzyłam 25 minut
w temperaturze 80-85 stopni.















poniedziałek, 26 marca 2018

Biszkopt z masą straciatella.






Biszkopt kakaowy przełożony delikatną masą ze śmietanki i galaretki, z kawałkami
czekolady. Smakuje całkiem nie źle :) Zrobiłam dla męża na urodziny.
Przepis dodaję z opóźnieniem bo coś ostatnio nie jestem zorganizowana :)
Pewnie dlatego, że jestem już w świątecznym transie :)
Wczoraj nastawiłam zakwas na biały barszcz, też trochę z opóźnieniem, ale
ważne, że już się kisi. Barszcz będę gotować w sobotę, więc zdąży się zakisić.
Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Składniki na masę:
500 ml. śmietanki 30 %
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka wody
100 g gorzkiej czekolady

Polewa:
100 g. czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła
3 łyżki śmietanki 30 %
1 łyżeczka kakao

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, dodając partiami cukier. Dodać żółtka, dalej ubijać.
W osobnej miseczce wymieszać mąki z proszkiem i kakao. Przesiać do jajek
i zmiksować chwilkę mikserem na najniższych obrotach, tak żeby składniki się połączyły.
Wymieszać jeszcze raz łyżką, bo mikser czasem na dnie dobrze nie wymiesza.

Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 25 minut.

Masa:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Czekoladę pokroić ostrym nożem na wiórki.


Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę, cały czas ubijając dolewać tężejącą
galaretkę. Kiedy masa będzie gotowa wsypać wiórki czekoladowe i wymieszać łyżką.

Przestudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Na jedną część wyłożyć masę.


Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na czas
przygotowania polewy.

Polewa:
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, zaczynając od czekolady
połamanej na kawałki, następnie dodać masło i śmietankę. Na koniec
łyżeczkę kakao. Cały czas mieszać, żeby składniki ładnie się połączyły.

Gotową polewą udekorować ciasto.


Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.









środa, 21 marca 2018

Bułki do hot dogów.




Wczoraj na kolację upiekłam bułki do hot dogów. Wojtek sobie zażyczył więc życzenie
spełnione :) Bułki są naprawdę pyszne, mięciutkie i pulchne. Nie muszę chyba
pisać, że nawet w najmniejszym stopniu nie dorównują tym kupnym.
Zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie domowych bułek,
żeby później zachwycać się ich smakiem. To co? Robicie? :)

Składniki:
600 g. mąki
30 g. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
trochę mleka do posmarowania bułek
sezam do posypania


Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do miseczki dodać cukier i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić
na 15 minut żeby zaczyn podrósł.
Do miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać wyrośnięty zaczyn i ciepłą wodę.
Wymieszać, następnie dodać jajko i na koniec olej. Wyrobić mikserem z hakami.
W razie potrzeby można podsypać trochę mąką, ale nie za dużo.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-50 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i podzielić na 6 części.
Każdą część uformować na podłużną bułeczkę.
Ja najpierw zrobiłam małą podłużną bułeczkę, a potem jeszcze rękoma turlałam
jak wałeczek, żeby była dłuższa.
Tak przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać sezamem.


Dodatkowo oddzieliłam bułki zrolowanym papierem do pieczenia, żeby się nie posklejały.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut.

Gotowe bułki wystudzić.




wtorek, 20 marca 2018

Babka kokosowo-kakaowa




Polecam pyszną babkę kokosowo kakaową. Z powodzeniem możecie zrobić ją
na Wielkanoc. Jest mięciutka i wilgotna. Do jasnej części dosypałam wiórki
kokosowe, a do ciemnej kakao i odrobinę powideł. Polałam lukrem kakaowym
i posypałam wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni.
Uprażyłam za dużo wiórek i zrobiłam bałagan na stole :)
Fajnie się rozsypywało, gorzej się sprzątało :)


Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka powideł
1/2 szklanki wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
kilka kropel soku z cytryny
3 łyżki mleka

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać.
Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki.
Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Do drugiej części dodać kakao i łyżeczkę powideł. Zmiksować na najniższych
obrotach miksera tylko chwilkę, do połączenia składników.

Formę na babkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Wlać jasne ciasto, następnie ciemne.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 1 godzinę.

Przygotowanie lukru:
Cukier puder i kakao wsypać do miseczki, wymieszać. Dodać kilka kropel
soku z cytryny i mleko. Dokładnie wymieszać. Jeśli będzie za gęste dodać
więcej mleka jeśli za rzadkie dodać trochę pudru.

Na suchej patelni podprażyć 2 łyżki wiórek kokosowych.

Wystudzoną babkę polać lukrem i od razu posypać wiórkami, żeby
się przykleiły.





sobota, 17 marca 2018

Biała kiełbasa domowa.




Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc biała kiełbasa musi być obowiązkowo.
Różnie to bywa z tą kiełbasą, raz się trafi lepsza, raz gorsza. Dlatego najlepiej
jest zrobić ją samemu. Nie jest to trudne, a wiecie co jecie.
Przyznam się Wam, że po raz pierwszy robiliśmy z mężem białą kiełbasę i wyszła
naprawdę nie zła :)  Dlatego wrzucam przepis, może komuś się przyda :)


Składniki:
1/2 kg boczku surowego
1 kg. karkówki
2 kg. szynki
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki majeranku
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
jelita wieprzowe

Do parzenia:
4 l. wody
1 łyżeczka soli
3 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego

Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki. Boczek i karkówkę zmielić na sitku o małych
oczkach, szynkę zmielić na sitku o dużych oczkach.


Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek
roztarty w dłoniach. Dobrze wymieszać rękoma. Wlać wodę i dość długo wyrabiać.
Polecam męskie ręce, mąż może się na coś przydać :)


Tak przygotowane mięso przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Jelita namoczyć w chłodnej wodzie i zostawić na kilka godzin.
Ja moczyłam 5 godzin.

Tulejkę od maszynki nasmarować lekko olejem. Naciągnąć delikatnie jelito i nadziewać
mięsem, formując kiełbaski.


Z tej porcji mięsa wyszły mi 42 kiełbaski.


Parzenie:
Do dużego garnka wlać wodę. Dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie.
Zagotować. Wyłączyć gaz i włożyć kiełbaski.


Przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut.
Ponieważ kiełbaski obniżą temperaturę wody, można na chwilę włączyć gaz,
ale najmniejszy. Woda z kiełbaskami nie powinna się zagotować.






środa, 14 marca 2018

Kokosanki na białkach.




Przypomniało mi się, że mam zamrożone białka. Zrobiłam więc szybkie ciacha :)
Te ciastka chyba wszyscy znają i każdy robi je po swojemu. 
Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to wypróbujcie przy następnej okazji, kiedy
zostaną Wam białka.


Składniki:
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru (nie pełna)
250 g. wiórek kokosowych
1 łyżeczka mąki tortowej
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując.
Dodać mąkę i sok z cytryny. Zmiksować na niskich obrotach tylko chwilkę.
Na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.


Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierać masę białkowa na łyżkę i układać na blaszce, lekko spłaszczać,
formując okrągłe ciasteczka.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15 minut. Do lekkiego zarumienienia.
Uważajcie żeby nie przypalić bo będą gorzkie.


Ściągajcie z papieru dopiero po lekkim przestudzeniu.


Z tej porcji składników wyszły mi 32 ciasteczka.


wtorek, 13 marca 2018

Sernik na herbatnikach i nutelli.





Zrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód
formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :)
Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały.
Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował.
Myślę, że Wam też posmakuje :)
Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm.

Składniki:
1 kg sera ( u mnie w wiaderku)
8 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
100 g. masła
kilka kropli olejku migdałowego

Dodatkowo:
1 paczka herbatników ( 250 g.)
kilka łyżek nutelli

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i caly
czas miksować. Wsypać mąkę i odrobinę proszku do pieczenia. Ponownie zmiksować.
Następnie partiami dodawać ser, cały czas miksując. Dodać kilka kropli olejku.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką.

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć herbatniki.


Na herbatniki wyłożyć nutellę i równo rozsmarować.


Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię.


Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki.


Okruszkami posypać wierzch sernika.


Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę.
Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia.


sobota, 10 marca 2018

Makaron pod szpinakową pierzynką.




Nazwałam to danie "makaron pod szpinakową pierzynką", bo jakoś tak mi się
skojarzyło. Miałam ochotę na makaron ze szpinakiem więc zrobiłam, tylko w trochę
innej formie :) Taki pomysł przyszedł mi do głowy i to był dobry pomysł :)
Przepis zapisuję i będę go powtarzać, bo jest to smaczne i szybkie danie.
Polecam, spróbujcie :)

Składniki:
200 g. makaronu ( u mnie rurki)
1 paczka mrożonego szpinaku (450 g.)
1/2 opakowania sera typu feta (135 g.)
1/2 szklanki śmietanki 18% ( u mnie łaciata)
1 ząbek czosnku ( jeśli małe to 2)
150 g. sera żółtego
sól, pieprz
trochę masła do usmażenia szpinaku

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Nie wielką ilość masła roztopić na patelni, wrzucić zamrożony szpinak.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podsmażyć,
mieszając. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser typu feta, wymieszać, na koniec
wlać śmietankę i jeszcze raz wymieszać.


Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego.


Na wierzch wyłożyć masę szpinakową i wyrównać powierzchnię.


Na szpinak wyłożyć ser, utarty na tarce o dużych oczkach.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.