Sezon na truskawki trwa :) Tym razem zwykłe, proste ciasto.
Robi się je szybko, a znika jeszcze szybciej :)
Polecam Wam ten przepis, bo nie jest pracochłonny, a ciasto jest
pyszne, nie zależnie od tego jakie owoce do niego dodacie.
Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny
2/3 szklanki cukru
4 jajka
1 i 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo truskawki lub inne owoce.
Wykonanie:
Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i na koniec mąkę z proszkiem.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryna i posypaną bułką
tartą. Na wierzch poukładać truskawki. Moje truskawki były dość duże więc
pokroiłam je na 4 części.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W tym czasie zagnieść składniki na kruszonkę.
Po trzydziestu minutach wyciągnąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
Na wierzch ciasta posypać kruszonkę.
Wstawić ciasto ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
Szybkie ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń