Strony

piątek, 31 marca 2017

Bułki pszenne.






Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem. Chyba każdy lubi ten zapach :)
Dlatego zostawiam Wam przepis na pyszne, mięciutkie, pszenne bułeczki.
Proste i szybkie w wykonaniu. Skusicie się?


Składniki:
0,5 kg maki pszennej
30 g drożdży
200 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zaczyn drożdżowy, wodę i na koniec olej.Wyrobić gładkie ciasto.
Ja wyrabiam mikserem z hakami. Na koniec wyrobić chwilę ręcznie. Można podsypać mąka, jeśli za bardzo się klei, ale nie za dużo, żeby bułki nie były  twarde.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki.
Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki.
Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.


Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 20-25 minut, do zrumienienia.
Wystudzić na kratce i można zajadać :)


Przepis w Waszym wykonaniu.




czwartek, 30 marca 2017

Pasta jajeczna.



Dziś na kolację pasta jajeczna :) Mniam.



Składniki:
3 jajka
szczypior
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól,pieprz do smaku

Wykonanie:
Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach,szczypiorek drobno pokroić, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz.Wszystko wymieszać.Gotowe.

Ja robię taką małą ilość bo to tylko na trzy osoby.

piątek, 24 marca 2017

Szarlotka królewska.



Osobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować.


Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
ok 1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna

Masa śmietanowa:
500 g śmietany kremówki
2 kopiaste łyżeczki żelatyny
1/3 szkl.gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru (zależy czy lubicie mniej czy bardziej słodkie)

Dodatkowo tabliczka czekolady gorzkiej.



Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170 stopni ok 30 minut.
Zostawić do wystudzenia.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać wodą jeśli są za mało soczyste.Następnie wsypać galaretkę i wymieszać.
Zostawić do częściowego stężenia i wyłożyć na biszkopt.Schłodzić w lodówce.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić.Pod koniec ubijania dodać puder.
Do żelatyny dodać trochę śmietany i dobrze wymieszać(dzięki temu nie powstaną grudki w masie śmietanowej).Wlać żelatynę do śmietany i zmiksować.
Masę śmietanową wyłożyć na masę jabłkową,na to zetrzeć czekoladę.Wstawić do lodówki na kilka godzin.




piątek, 10 marca 2017

Kapsalon.




Frytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem. Na to warzywa i sos czosnkowy.
Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno 
z moich ulubionych dań, a mój syn po prostu uwielbia :) 
Zainwestowałam nawet w szklane foremki :)
Co do warzyw, to możecie dodać, jakie lubicie. Często zamiast kapusty pekińskiej, 
dodaję sałatę lodową. Czasami dorzucam rzodkiewkę. 
Z podanych składników, zrobiłam dwie porcje.


Składniki:
kilka ziemniaków
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią)
100-150 g sera żółtego
warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka)
olej do smażenia frytek
przyprawa gyros

Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany
sól,pieprz

Pierś pokroić na małe kawałki. Natrzeć olejem i przyprawą gyros. Odstawić.

Z ziemniaków usmażyć frytki.

Piersi również usmażyć ( na patelnię nie trzeba lać oleju, bo wystarczy ten z mięsa)


Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. 
Posypać utartym serem żółtym.


 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,aż ser się rozpuści.

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.


Upieczone frytki z mięsem i serem, polać delikatnie sosem czosnkowym, 
na to wyłożyć pokrojone warzywa i na to znowu sos czosnkowy.