Strony

niedziela, 28 września 2025

Ciastka biszkoptowe z nutellą i mascarpone



Pyszny deser, który zrobicie w kilka chwil. Kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie chcecie włączać piekarnika, te ciasteczka są świetnym rozwiązaniem. Tym razem zrobiłam z nutellą, ale można ją zamienić na gęsty dżem, lub powidła. 
Z podanych składników zrobiłam 14 ciastek.


Składniki:

1 paczka biszkoptów okrągłych

serek mascarpone (ok.125 g.)

kilka łyżek kremu czekoladowego (użyłam Nutelli)

niepełna szklanka śmietanki 30 %

8 łyżek wiórków kokosowych


Wykonanie:

Śmietankę i wiórki przełożyć do osobnych miseczek. 

Wewnętrzną, płaską stronę biszkopta, posmarować dość grubo serkiem mascarpone.



Drugi biszkopt, też z wewnętrznej strony, posmarować nutellą.



Oba biszkopty złożyć ze sobą. 



Namoczyć w śmietance, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.







 



 


4 komentarze:

  1. A wyglądają jak z cukierni! I są takie proste, że mogę je robić z Matyldzią :-) Bardzo się ucieszyłam, że znowu coś wrzuciłaś na bloga :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się cieszysz Marzyniu :) A ciacha pyszne, także dziewczyny bierzcie się do roboty :)

      Usuń