Strony

wtorek, 28 września 2021

Bułki śniadaniowe.

 


Dawno nie było pieczywa, więc bardzo proszę, jest. Pyszne bułeczki pszenne. 
Wierzch posypałam makiem i sezamem. Gwarantuję, że na pewno zjecie 
je ze smakiem. 
Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem 
i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić 
i zawsze mieć pod ręką. 
Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa. Chciałabym chociaż trochę 
Was tym zarazić :) 


Składniki:
25 g. drożdży
120 g. ciepłej wody 
120 g. ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
500 g. mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek
sezam i mak do posypania

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże  
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki. 


Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. 
Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut. 
U mnie piekły się 23 minuty. 







Przepis w Waszym wykonaniu 



piątek, 24 września 2021

Śledzie z suszonymi pomidorami.





Bardzo lubię śledzie. Dlatego często próbuję nowe przepisy. 
Te śledzie wypatrzyłam na Instagramie u Sylwii z bloga "Obiad dla Taty". 
Oczywiście nie zrobiłam ściśle według przepisu, ale tak naprawdę 
to tylko drobne zmiany.  Śledziki są pyszne, a w dodatku ładnie się prezentują 
dzięki kolorom. 
Przepis zostaje ze mną na stałe. Jeśli lubicie śledzie, wypróbujcie koniecznie. 


Składniki:
6 filetów śledziowych a la matjas
1/2 cebuli
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
6 suszonych pomidorów ze słoika
5 małych papryczek pepperoni marynowanych ( miałam zielone łagodniejsze)
1 łyżka keczupu pikantnego

Dodatkowo:
ocet
olej

Wykonanie:
Filety śledziowa namoczyć w wodzie przez kilka godzin. 
Ja miałam filety w oleju więc moczyłam tylko 1,5 godziny. 
Jeśli śledzie są bardzo słone to trzeba je moczyć 7-8 godzin 
wymieniając co jakiś czas wodę. 
Wymoczone filety pokroić na mniejsze kawałki. 


Przełożyć do miski, zalać octem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wylać ocet. 
Można śledzie odsączyć na sitku. 

Cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę również 
pokroić na małe kawałki. Wszystko wrzucić do miski. 
Dodać szczypiorek, koperek i keczup. Wymieszać. 


Dodać śledzie i jeszcze raz wymieszać. 


Wszystko przełożyć do słoika i zalać olejem, równo ze śledziami. 



Słoik zamknąć i wstawić do lodówki, najlepiej na dobę. My jedliśmy po dwóch dniach. 






środa, 22 września 2021

Bułki drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

 



Zapraszam na bułeczki drożdżowe. Tym razem z jabłkami. 
Takie domowe drożdżówki to coś pysznego. Mięciutkie i delikatne. 
W środku nadzienie jabłkowe z miodem i cynamonem. Oprócz wspaniałego smaku 
jest jeszcze ten cudowny zapach, który unosi się w kuchni  podczas pieczenia......
Takie bułeczki świetnie się sprawdzą dla dzieci do szkoły. Szczerze polecam. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g)
25 g. drożdży świeżych
3 łyżki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Nadzienie:
600 g. jabłek
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
na czubku łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody

Kruszonka:
25 g. masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 żółtko do posmarowania bułek

Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 


Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo 
cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły. 


Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje. 
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. 
Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia. 


Teraz można przygotować ciasto.
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.


Wyrobić gładkie ciasto. 
Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić 
do wyrośnięcia na około godzinę. 


Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części. 


Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić. 
Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę. 


Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 

W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę. 
Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki. 

Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 









poniedziałek, 20 września 2021

Sałatka z ryżem i tuńczykiem.

 


Został mi ugotowany ryż z obiadu, dodałam kilka składników i sałatka gotowa. 
Bardzo lubię sałatki, to bardzo wdzięczne danie. Można dowolnie wybierać 
i łączyć składniki. Często robię je z tego co akurat jest w lodówce. Zawsze jest pysznie. 
Mój mąż nie przepada za sałatkami, ale .....jeśli w sałatce jest tuńczyk....
No właśnie....
dlatego ta sałatka jest z tuńczykiem. Kolację miałam z głowy :) 


Składniki:
200 g. ryżu (waga po ugotowaniu)
1 papryka czerwona
2 ogórki kiszone
3 jajka
1 puszka tuńczyka 140 g.
1/2 puszki kukurydzy
6 łyżek pokrojonego szczypiorku
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. 
Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać jajka pokrojone w kostkę. 
Paprykę i ogórki również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka 
odcedzić na sitku. Wszystko wrzucić do miski. 


Dodać szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. 


Wstawić do lodówki minimum na godzinę, żeby sałatka nabrała  smaku. 








piątek, 17 września 2021

Kolorowe ciasteczka kruche.

 


Dziś na tapecie ciasteczka. Delikatne, kruche, maślane...... pyszne. 
Dodatek drażetek czekoladowych dodaje im smaku i uroku. W słoiku na blacie 
kuchennym stają się fajną dekoracją. 
Myślę, że dzieci będą zadowolone. Na pewno chętnie zjedzą takie kolorowe ciacho. 
Do tego ciepłe mleko, lub kakao,... połączenie idealne. Ja bardzo lubię do herbaty. 
A Wy, z czym lubicie? 
Z tej porcji składników zrobiłam 44 ciasteczka. 


Składniki:
200 g. masła
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
2,5 szklanki mąki + mąką do podsypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
200 g. drażetek czekoladowych

Wykonanie:
Masło pokroić na kawałki wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki, 
oprócz  drażetek. Zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. 
Jeśli wolicie, można zagnieść ręcznie.  
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i uformować kulę. 


Zawinąć ją w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. 
Jeśli ciasto będzie się mocno kleić to podsypać jeszcze trochę mąka. 

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. 


Każdą cześć ciasta rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka. 
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Następnie w każde ciastko powciskać kilka drażetek. 



Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 13-15 minut. 
Ściągać z blaszki po wystudzeniu, ponieważ po upieczeniu są miękkie. 

Przechowywać w puszce, lub słoiku.