środa, 27 grudnia 2017

Schab ze śliwką.




Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe,
lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :)
Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :)


Składniki:
schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,)
śliwki suszone
sól, pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka i ostra
majeranek
olej


Wykonanie:
Schab naciąć w środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej
strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie.
W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami.



Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego,
delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki.


Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki do pieczenia.
Zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu żaroodpornym.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut.




2 komentarze:

  1. Schabu nie trzeba naciniać. Wystarczy dziura zrobiona okrągłą rączką łyżki drewnianej - przetestowałam, śliwki wchodzą spokojnie. POza tym stosuję świeży czosnek oraz dużo pieprzu głównie ziołowego, nie zaszkodzi odrobina sosu sojowego, a do rękawa wlewam kilka łyżek wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że mnie zaskoczyłaś metodą robienia dziury w schabie rączką od łyżki. Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam.

      Usuń