wtorek, 5 września 2017

Szarlotka biszkoptowa.



Dziś propozycja szarlotki, szybkiej i bardzo prostej.
Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć musem jabłkowym.
Zostały mi jeszcze musy jabłkowe w słoikach z zeszłego roku.
Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :)
Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę
więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka.


Składniki na biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo cukier, cały czas ubijać.
Następnie dodać żółtka, dalej ubijać. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut.

Składniki na masę jabłkową:
1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr)
1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa.

Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę.
Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć masą jabłkową.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Zostawić na kilka godzin żeby masa stężała.


Szarlotka jest mięciutka i puszysta.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza