poniedziałek, 22 maja 2017

Pijana babka.





Kakaowe ciasto z odrobiną koniaku. Mięciutkie i wilgotne.
Przepis bardzo stary, ale wprowadziłam drobne zmiany.
Teraz smakuje mi bardziej.

Składniki:
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
4 kopiaste łyżki kakao
5 g. koniaku (1/4 kieliszka)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę)

Dodatkowo:
orzechy lub migdały do dekoracji (nie koniecznie)


Wykonanie:
Rozgotować w garnku margarynę z cukrem, dodać mleko i kakao.
Cały czas mieszać. Po zagotowaniu odlać pół szklanki na polewę.
Zostawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.Następnie wsypać
mąkę z proszkiem i dodać powidła.Wlać koniak i miksować
jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, miksować
na najniższych obrotach miksera tylko chwilkę.

Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 40 - 45 min.

Wystudzone ciasto polać polewą. Na ciepłą polewę posypać
rozdrobnione orzechy lub migdały.
Ja potłukłam tłuczkiem orzeszki ziemne :)







4 komentarze: