wtorek, 11 kwietnia 2017

Śledzie po wiejsku.






Zbliżają się święta, więc te śledziki u nas w domu muszą być obowiązkowo.
Smakują całej rodzinie, ale największym ich fanem jest mój szwagier :)
Tak naprawdę to bardzo często robię te śledzie, ich  zaletą jest to, że przechowywane w lodówce mogą stać spokojnie nawet miesiąc.

Składniki:
8-9 filetów śledziowych (ja miałam nie duże)
1 duża marchewka
2 cebule
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki oleju

Składniki na zalewę:
2 szkl wody
2/3 szkl octu
6 łyżeczek cukru 
1 łyżeczka soli
2-3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego

Zalewę zagotować i zostawić do wystudzenia.

Śledzie namoczyć w mleku, przez około godzinę.
Następnie pokroić na kawałki, 
Cebulę pokroić w pióra, a marchewkę i ogórka w cienkie plastry.
W słoiku układać warstwami ,warzywa, śledzie, warzywa itd.
Na końcu muszą być warzywa.Tak przygotowane słoiki zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.Zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.Po kilku dniach są gotowe.

Z tych składników zrobiłam dwa słoiki.Jeden litrowy, a drugi 0,5 litra.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza